,

De beste houtsoorten voor je open haard

verschillende houtsoorte

Een open haard is een warme en gezellige toevoeging aan elk huis! Maar om er zeker van te zijn dat uw open haard efficiënt en veilig werkt, is het belangrijk om de beste houtsoorten te gebruiken. Houtsoorten zoals eikenhout, beukenhout en essenhout branden langzaam en produceren weinig rook. Dit maakt ze perfect voor gebruik in open haarden. Bovendien produceren deze houtsoorten een levendig vuur met mooie vlammen. Zorg ervoor dat u altijd droog hout gebruikt en vermijd het gebruik van behandeld hout, zoals chemisch behandeld hout of afvalhout. Door de juiste houtsoorten te kiezen, kunt u heel wat aangename avonden doorbrengen bij de open haard!

Verschillende houtsoorten voor open haard

Hoewel er verschillende houtsoorten voor de open haard op de markt zijn, zijn sommige hout soorten beter geschikt voor open haarden dan andere. Om u te helpen om de beste keuze voor uw haard te maken, vindt u hier enkele van de meest gangbare houtsoorten en hun voor- en nadelen als brandstof voor uw open haarden.

Eikenhout

Eikenhout is een van de populairste en meest gekozen houtsoorten voor een open haarden. Het aansteken van het eikenhout duurt wat langer maar het hout brand ook langzamer en het duurt langer voordat het is opgebrand. Ook is deze houtsoort makkelijk verkrijgbaar. De houtsoort zorgt voor rustig vuur en knetterende vlammen. Het vlammenspel is daarentegen minder mooi dan andere houtsoorten. Een van de nadelen is dat het hout minimaal twee jaar moet drogen voor dat u het kunt gebruiken. Het gebruik van eikenhout voor uw open haard heeft een hoog rendement en geeft weinig rook.

eiken-boom
berk boom

Berkenhout

Berkenhout is een andere populaire houtsoort die uiterst geschikt is voor een open haard. Dit hout is een goede keuze omdat het schoon brandt, het hout heeft een schone verbranding. Ook geeft het veel warmte en een mooi vlammenspel met veel vlammen. Berkenhout brandt snel en lang. Het nadeel van berkenhout in een open haard is dat de ontbranding minder makkelijk verloopt en dat ook dit hout veel tijd nodig heeft om te drogen, 1,5 jaar.

Essenhout

Essenhout is ook een houtsoort dat vaak gekozen wordt voor een open haard. In Nederland wordt het zelfs beschouwd als beste houtsoort om mee te stoken. Het is een harde en taaie houtsoort. Essenhout brandt traag en lang. Het hout zorgt voor een mooi vlammenspel, met mooie en rustige vlammen. Het hout is makkelijk aan te steken en spat niet. Ook heeft essenhout een lage vochtigheid. De droogtijd van het hout is ongeveer 1,5 jaar.

Essenhout als brandhout
Elzenhout als brandhout

Elzenhout

Elzenhout is een andere goede keuze voor brandhout. Deze zachte houtsoort heeft een hoge warmteafgifte en wordt dus snel warm. Het hout ontbrandt makkelijk en komt snel op temperatuur. Doordat elzenhout snel brandt, moet u het ook wat vaker bijvullen dan andere houtsoorten. Bovendien zorgt het hout voor een mooi vlammenspel: heldere vlammen en minimale vonken. Ook heeft elzenhout een schone verbranding.

Fruitbomenhout

Fruitbomenhout zoals appel- en kersenhout, wordt vaak gebruikt in open haarden vanwege de heerlijke geur bij verbranding. Het hout van fruitbomen brandt lang en geeft veel warmte. Het vuur spat niet. Fruitbomen hout zorgt voor fraai en rustig vuur. Wel is het hout moeilijk verkrijgbaar, zijn het relatief kleine stammen en is het hout lastiger om te kloven. Ook duurt het veel langer voordat het hout goed gedroogd is.

fruitboom

Voor- en nadelen van elke houtsoort

Voordelen Nadelen
Eikenhout Populair
Meest gekozen
Hout brand langzamer en het duurt langer voor dat deze is opgebrand
Makkelijk verkrijgbaar
Rustig vuur
Hoog rendement
Weinig rook
Aansteken duurt wat langer
Minder mooi vlammenspel
Hout moet minimaal twee jaar drogen
Berkenhout Schone verbranding
Veel warmte
Mooi vlammenspel
Brandt snel en lang
Ontbranding minder makkelijk
Veel tijd om te drogen
Essenhout Brandt traag en lang
Mooi vlammenspel
Spat niet
Makkelijk aan te steken
Lage vochtigheid
Droogtijd van 1,5 jaar
Elzenhout Snel warm
Ontbrandt makkelijk
Mooi vlammenspel
Schone verbranding
Sneller bijvullen
Fruitbomenhout Heerlijke geur
Brandt lang
Veel warmte
Spat niet
Fraai en rustig vuur
Lastig verkrijgbaar
Kleine stammen
Lastig te kloven
Lang voordat het droog is

Welke houtsoorten zijn niet geschikt voor een open haard?

Bij de vraag welke houtsoorten u het beste niet voor een open haard kunt gebruiken, is het belangrijk rekening te houden met de eigenschappen waardoor sommige houtsoorten beter branden dan andere. Naaldhout, zoals dennenhout en grenenhout of larikshout, hebben de neiging sneller te verbranden en geeft geen constante warmteafgifte in de tijd. Bovendien produceren deze zachte houtsoorten meer creosoot dan hardhout en hebben ze de neiging meer te knetteren bij verbranding, waardoor grote vonken ontstaan die het branden in een open haard moeilijk beheersbaar kunnen maken.

Hardhout zoals eik, esdoorn en hickory produceren ook meer rook dan zachtere houtsoorten omdat ze meer sap en hars bevatten. Dit kan leiden tot problemen met de luchtkwaliteit, zowel in huis als in de omgeving buiten. Bovendien moet het verbranden van behandeld of geverfd hout worden vermeden, omdat dit chemicaliën kan bevatten die gevaarlijk zijn bij inademing.

Daarnaast is hout van de Linde geen geschikt hout voor een open haard omdat dit weinig warmte afgeeft en snel brandt. Ook hout van de wilg of de populier is niet geschikt als haard hout. Dit houdt brand snel en onregelmatig. Ook zorgt het voor roetvorming in de open haard.

Hulp nodig bij het kiezen van geschikt haardhout?

Als u nog niet zeker weet welke houtsoort het beste is voor uw open haard, kan Betuws Haardenhuis je zeker verder helpen. Wij adviseren u graag over welk hout het meest geschikt is voor uw specifieke behoeften. Neem vandaag nog contact op met een van onze specialisten.