Waar moet u op letten als u een kachel gaat kopen?

•Het Rendement.
Wij adviseren om altijd te kijken naar een haard of kachel met een hoog rendement en een lage uitstoot, zodat u niet alleen optimaal kunt genieten van de warmte, maar ook het milieu zo min mogelijk belast.
•Het vermogen.
Een kachel met het juiste vermogen zorgt dat u optimaal kan genieten van de sfeer en warmte. Helaas kiezen nog steeds veel mensen voor een kachel met een te hoog vermogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het te warm wordt in de woonruimte maar ook dat de kachel nooit optimaal kan branden. Hierdoor ontstaat er een slechte verbranding, worden de ruiten zwart en heeft de kachel een hogere schadelijke uitstoot.
•Type en budget.
Bedenk wat voor houtkachel u zoekt en wat uw budget is. Met het huidige ruime aanbod aan houtkachels en haarden zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarnaast loopt het aanbod in prijs sterk uiteen.
•Brandstof.
Tegenwoordig zijn er kachels die op verschillende soorten brandstof branden. Gaat u voor een houtkachel, gaskachel, cv-haard of pelletkachel?
•De functionaliteit.
Waar gaat u de kachel plaatsen? Is het een grote oppervlakte? Allemaal dingen om rekening mee te houden, u wilt natuurlijk wel dat de kachel optimaal blijft functioneren.

Welke houtsoorten zijn het meest geschikt om te stoken?

Berken, Essen en Beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook Eiken kan prima worden gebruikt maar dit moet vaak langer drogen.
Let op, veel hout is te nat om mee te stoken, u kunt het eventueel zelf controleren met een vochtmeter. Ideaal is een vochtpercentage tussen de 16% en 20%.

Hoe kan ik het beste mijn houtkachel aansteken?

Zie onze stooktips.

Hoe kom ik aan brochures en prijslijsten?

Voor brochures en prijslijsten kunt u het beste even langskomen in onze showroom. Geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 – 17.30 en de zaterdag van 10.00 – 16.00 uur.

In mijn huis zit al een schoorsteen, kan ik hier een nieuwe haard op aansluiten?

Ons advies is om eerst iemand naar het bestaande kanaal te laten kijken, alvorens u er een nieuwe haard op aansluit. Wij kunnen kijken naar de mogelijkheden, e.v.t. kunnen wij ten alle tijden vrijblijvend een offerte opstellen.

Ik heb geen schoorsteen, kan ik dan toch een haard plaatsen?

Ja, voor woonruimte zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken. Bij een kachel of haard is er altijd een afvoer nodig, dit kunnen we realiseren d.m.v. een afvoerkanaal aan te leggen bij uw woning. Hiervoor is het noodzakelijk dat wij eerst de situatie bij u komen bekijken en daarvoor vrijblijvend een offerte opstellen.

Hoe zit het met rookgasafvoer in geval van een bestaande schoorsteen?

Indien u een bestaand schoorsteenkanaal heeft met een minimale diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van uw schoorsteen een concentrisch rookgas kanaal te maken. Er wordt dan door uw schoorsteen een zogenaamde RVS flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door de flexibele buis gaan de rookgassen naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteen kanaal dient als verse zuurstof toevoer naar de haard. Boven op uw schoorsteen wordt een schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Wat is het verschil tussen een open haard en een gesloten haard?

Houthaarden en kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand.
Dit is iets wat we helaas niet kunnen vertellen over de open haard. Hoe dat kan?

Het eerste grote verschil zit in het feit dat alle houthaarden en kachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze simpelweg te voorzien van een glazen raam/deur. U zult wellicht denken dat dit ten koste gaat van de warmte? Maar niets is minder waar! Doordat de haard wordt gesloten stijgt juist de temperatuur in de verbrandingskamer.

Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd middels achterwanden van vermiculiet en worden de rookgassen via een vernuftig labyrint weggeleid. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk gehouden en worden alle stoffen die vrijkomen optimaal verbrand. Dit resulteert niet alleen in een schone verbranding, maar ook in een optimaal genot van de vrijgekomen warmte.

Ter indicatie: Een open haard haalt slechts 15% rendement omdat die juist veel warmte verliest door de schoorsteen. Een houthaard of kachel van tegenwoordig haalt gemiddeld tussen de 60 en 80% rendement. De uitstoot van een open haard ten opzichte van een goede houtkachel is daarbij ook vele malen hoger.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een gashaard of gaskachel?

Wanneer u van plan bent een gashaard of gaskachel aan te kopen is de aanwezigheid van gas essentieel. Ofwel aardgas via een gasleiding of middels een voorziening van propaangas.
Vervolgens is het belangrijk te kijken naar de afvoermogelijkheden van de rookgassen, via het dak of via de muur. Ten slot adviseren wij altijd goed te kijken naar het vermogen en het verbruik van de gashaard of gaskachel.

Geeft een gashaard warmte?

Ja, de moderne gashaarden hebben een dermate hoog rendement dat ze zeker een behoorlijke warmte afgeven.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten systeem?

Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof die nodig is om het gas te verbranden uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt of eventueel via een aparte luchttoevoer naar het toestel toe. De rookgassen worden via een apart schoorsteenkanaal afgevoerd. Bij een open verbrandingssysteem is het advies om jaarlijks het kanaal te laten vegen

Bij een gesloten systeem haalt het toestel de lucht die nodig is voor de verbranding direct van buiten en voert het de rookgassen door één en hetzelfde concentrische kanaal weer af. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel of via het dak. Bij een gesloten systeem is het niet nodig om het kanaal te vegen.