Schoorsteenbrand voorkomen met deze stooktips.

Voordat u optimaal kunt genieten van de warmte en het knisperende haardvuur, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal handige stooktips. Bij Betuws Haardenhuis begrijpen wij maar al te goed hoe belangrijk het is om veilig te stoken en zo de risico’s van een schoorsteenbrand te beperken. Veiligheid staat voorop en wij willen u laten genieten van een warmte en sfeervolle vuurervaring zonder zorgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om alleen droog hout te gebruiken en de schoorsteen regelmatig te laten vegen.

Alle 11 stooktips op een rijtje

Om de risico’s en de gevolgen van een schoorsteenbrand zo veel mogelijk te beperken en te voorkomen geven wij u enkele praktische stook tips:

 1. Laat altijd wat as achter in uw houtkachel of open haard. De kachel is dan beter aan te maken.
 2. Gebruik goed droog hout als brandstof. Hout is droog als het tussen de 12% en 20% vocht bevat. Bij ons, het Betuws Haardenhuis, verkopen wij vochtmeters waarmee u dit kunt meten.
 3. Gebruik geen behandeld hout.
 4. Gebruik geen multiplex, spaanplaat en oud papier.
 5. In een allesbrander mogen hout, kolen en briketten. Geen rieten mandjes en mandarijnenkistjes.
 6. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast verbruikt een open haard zuurstof. Voldoende ventilatie is dus is belangrijk. Zet bijvoorbeeld tijdens het stoken een raam op een kier.
 7. Als u de kachel volstopt met hout en u zet de luchttoevoer / zuurstoftoevoer dicht zal het hout lang doorsmeulen, hierdoor raakt het kanaal vervuild met pek en hardroet.
 8. Hoe harder/voller u de kachel laat branden, des te schoner blijft het kanaal. Dit komt door de volledige verbranding van het hout.
 9. Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. Bij twijfel? Klik dan hier voor een overzicht of er in uw provincie een stookalert is.
 10. Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen. De vlam in uw haard of houtkachel dient heldergeel te zijn en niet te flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Om uw rook te controleren dient u even tijdens het stoken naar buiten te lopen. Is de rook kleurloos dan is de verbranding goed. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook dan schort er iets aan de verbranding van uw hout.
 11. Doof of blus uw vuur niet met water maar gebruik zand of zout. Blust u namelijk met water dan ontstaat er veel rookontwikkeling en dat is schadelijk voor u en de mensen en dieren in uw omgeving.

Schoorsteen professioneel laten reinigen

Laat ten minste eenmaal per jaar uw schoorsteen professioneel reinigen. Dit is voor uw eigen veiligheid. Bovendien werkt uw kachel beter met een schoon rookkanaal. Opzoek naar een professioneel schoorsteenveegbedrijf? Betuws Schoonveegbedrijf helpt u graag verder.

Houtkachel aansteken tips: Top-Down Burning

Het kan soms lastig zijn om een houtkachel op de juiste manier aan te steken. Dat lukt zeker wel als u deze eenvoudige stappen volgt; “top-down” aansteken:

 1. Plaats 2-4 blokken hout (Ø circa 6-9 cm) met enige ruimte ertussen op de bodem van de verbrandingskamer (afhankelijk van de grootte van de verbrandingskamer).
 2. Plaats 15-20 stukken dun hout kruiselings tot de gaten voor de tertiaire luchttoevoer.
 3. Plaats 2-4 aanmaakblokjes onder de bovenste laag aanmaakhout en steek deze aan.
 4. Zet de primaire en secundaire luchtstroomregelaars op maximum gedurende de volledige aansteekfase. Pas de luchttoevoer hierna aan overeenkomstig de handleiding.
 5. Als het vuur smeult, doet u nieuw hout in de kachel en past u de stand van de ventilatiekleppen aan volgens de handleiding van de kachel.

Milieuvriendelijke manier

“Top-down” aansteken is een milieuvriendelijkere manier om het vuur aan te maken en zorgt ervoor dat het glas zo schoon mogelijk blijft. Wanneer het vuur te groot is, kan er onnodige thermische stress in uw schoorsteen en de kachel ontstaan. Stook met beleid. Voorkom bovendien dat het vuur smeult, omdat dit enorm veel gassen produceert. U krijgt het beste resultaat wanneer het vuur rustig brandt en de rook uit uw schoorsteen nauwelijks te zien is. Zie hieronder het advies namens de brandweer en de manier van Top-Down Burning.