Elektrische haarden alle ins en outs

Hoofdfoto artikel elektrische haarden alle ins en outs

Wij geven u graag meer informatie over elektrische haarden. In dit artikel leest u de belangrijkste informatie over elektrische haarden, zoals: de soorten elektrische haarden, het onderhoud en de veiligheid ervan.

Wat is een elektrische haard?

Een elektrische haard is een haard die op stroom werkt. Een authentieke haard werkt op basis van het stoken van hout. Bij een elektrische kachel zorgt elektriciteit ervoor dat er een realistisch vuurbeeld te zien is. Hierdoor ontstaat er sfeer in de ruimte, maar blijft de schadelijke uitstoot – die wel aanwezig is bij een houtkachel – achterwege. Het is dan ook een goed alternatief voor een houtkachel of een gashaard wanneer u toch wil genieten van de sfeer van een dansend vuurtje, de romantiek en gezelligheid die hierbij ontstaat. Een goede optie voor u zou een elektrisch haard kunnen zijn. Er zijn verschillende type elektrische haarden. In dit artikel leest u meer over de elektrische haard en de verschillende opties. U kunt natuurlijk ook altijd langskomen in onze showroom om verschillende haarden te bekijken en advies te krijgen van één van onze haardenexperts.

Hoe werkt een elektrische haard?

Stroom zorgt voor een realistisch vuurbeeld bij een elektrische haard. De werking is simpel. U stopt de stekker in het stopcontact, zet de haard aan en u heeft een vuurtje. Het makkelijke aan een elektrische haard is dat hij overal waar stroom aanwezig is, geplaatst kan worden. Er bestaan grofweg twee soorten elektrische haarden, namelijk een elektrische haard welke alleen een vuurbeeld geeft en een elektrische haard welke ook warmte afgeeft. En zijn ook talloze type elektrische haarden beschikbaar.

Welk onderhoudt heeft een elektrische haard nodig?

Wat een bijkomend voordeel is van een elektrische haard is dat deze weinig onderhoudt nodig heeft. Onderhoudt is iets waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Dit kost tijd en energie en die is tegenwoordig schaars. Een elektrische haard heeft geen rookkanaal waardoor u de schoorsteen niet hoeft te laten vegen. Met een elektrische haard bent u geen tijd kwijt aan het kloven van hout, het schoonmaken van de kachel of het opruimen van asresten.  Een elektrische haard hoeft u ook niet jaarlijks te onderhouden.

Hoe ontstaat een realistisch vuurbeeld bij een elektrisch haard?

Daar waar de elektrische kachel vroeger een doorn in het oog was, zijn de ontwikkelingen tegenwoordig een stuk verbeterd en hierdoor krijgt u een realistisch vuurbeeld in de woonkamer. Tegenwoordig is het vuurbeeld van een elektrische haard niet te onderscheiden van echt. De rook, verlichting en het houtset samen zijn de belangrijkste onderdelen hiervoor. Er zijn veel verschillende type elektrische haarden met allemaal hun eigen techniek. Hierdoor is er altijd wel een type elektrische haard die bij uw wensen past. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Hoe veilig is een elektrische haard?

Een elektrische haard is een veilig alternatief voor een houtkachel of een gaskachel. Deze twee haarden worden warm en hierbij moet je dus oppassen dat iemand zijn vingers niet verbrand. Nu denkt u misschien, wordt een elektrische haard dan niet warm? Jawel een elektrische haard wordt ook warm maar niet gevaarlijk warm en is daarom dus veiliger.

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische haard?

Een elektrische haard is een milieuvriendelijk alternatief. Ben niet bang dat uw energierekening flink om hoog zal gaan met een elektrische haard. Onze moderne elektrische haarden hebben een goed energielabel en zullen uw stroomverbruik niet drastisch verhogen. Ook kunt u stroom wat opgewekt wordt met zonnepanelen gebruiken om uw elektrische haard aan te zetten. Hiermee brandt uw haard CO2 neutraal en is hij dus milieuvriendelijk.

 

Welke soorten elektrische haarden bestaan er?

 

1. Elektrische inbouwhaard

Een elektrische inbouwhaard wordt gekozen voor verschillende toepassingen. Het is mogelijk de haard in te bouwen in een tv-meubel of een wandkast. Maar een elektrische inbouwhaard kan ook ingebouwd worden in een muur. Met dit type haard heeft u dus verschillende mogelijkheden. Een aantal opties worden hieronder verder uitgelicht.

Elektrische open haard

In plaats van een open haard welke op hout stookt is het mogelijk om een elektrisch alternatief toe te passen. U kunt in uw oude open haard een elektrische inbouwhaard plaatsen. Hiermee behoudt u de sfeer van de open haard maar stookt u op een verantwoordelijkere en milieuvriendelijkere manier. Ook is een elektrische open haard veiliger als u bijvoorbeeld kinderen heeft.

Elektrische inzethaard

Een elektrische inzethaard kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. De elektrische inzethaard is, zoals de naam het al zegt, alleen de inzethaard. Een ombouw is hierbij dus nog noodzakelijk. U kunt een elektrische inzethaard toevoegen in bijvoorbeeld een kastenwand of een tv-meubel. Ook kunt u een elektrisch inzethaard inbouwen in een muur. U kunt kiezen uit verschillende vuurzichten. De opties zijn; enkelzijdig vuurzicht, dubbelzijdig vuurzicht (hoek vuurzicht), driezijdig vuurzicht (panorama vuurzicht) en een vierzijdig vuurzicht (volledig vuurzicht). Een doorkijk (tunnel vuurzicht) is ook een optie. Wanneer u kiest voor een inzethaard is het goed om ook hierover na te denken. Vanaf welke kant wil u het vuurspel kunnen aanschouwen en op welke manier wil u sfeer maken in de ruimte met de elektrische inzethaard. Onze experts adviseren u hierbij graag.

2. Vrijstaande elektrische haard

Een vrijstaande elektrische haard is misschien ook een passende optie voor u. Wanneer u nog een prachtige plek in de ruimte, denk aan de woonkamer, eetkamer of keuken, over heeft kunt u een vrijstaande haard toevoegen aan de ruimte. Een elektrisch haard kunt u immers op veel plekken plaatsen. Hiermee is de plaatsing van een elektrische haard flexibel ten opzichte van een houtkachel of een gashaard. U heeft dus keuze zat waar u de haard neer wil zetten.

Elektrische houtkachel

Een elektrische haard kan vrijstaand geplaatst worden. Wanneer u nog een prachtige plek in de ruimte, denk aan de woonkamer, eetkamer of keuken, over heeft kunt u hier een vrijstaande elektrische haard plaatsen. Een elektrisch haard kan immers overal geplaatst worden waar stroom naar toe gelegd kan worden. Hiermee is de plaatsing van een elektrische haard flexibel ten opzichte van een houtkachel of een gashaard. U heeft dus keuze zat waar u de haard neer wil zetten.

Elektrische haard met schouw

Natuurlijk zijn er ook elektrische haarden met een schouw te koop. De schouw is te verkrijgen in verschillende stijlen, denk hierbij aan houtlook, betonlook of bijvoorbeeld de kleur zwart. Er is altijd een schouw te verkrijgen welke past bij uw interieur. De combinatie van een schouw met een realistisch vuurbeeld maakt deze opties perfect passend bij verschillende stijlen interieurs, zoals een landelijk interieur of een strak design. Er zijn elektrische haarden te koop met een schouw maar natuurlijk is het ook mogelijk in een bestaande schouw een elektrische haard te plaatsen.

Elektrische wandhaard

Bent u op zoek naar een prachtige sfeermaker voor aan uw muur. Een elektrische wandhaard kan de oplossing zijn. Voor iedere interieurstijl is een passende wandhaard. Een elektrische wandhaard kan tegen de wand of in de muur worden geplaatst. Ze zijn te verkrijgen in verschillende maten en verschillende kleuren. Ook zijn er verschillende vuurbeelden beschikbaar. Heeft u een landelijk interieur dan is een vuurbeeld met houtstammen passend. Heeft u een meer moderne stijl dan kunnen ice kristallen een passende optie zijn. De haard kan eenvoudig geplaatst worden. Het enige wat nodig is voor een werkende wandhaard is een stopcontact. Er is dus vrij weinig wat u tegenhoudt in de aanschaf van een elektrische wandhaard.

Elektrische haard tv meubel

Het is natuurlijk ook mogelijk om een elektrische haard in uw tv-meubel te verwerken. Hiermee geeft u sfeer aan een niet sfeervol object in de woonkamer of tv-kamer. Een kant en klare optie voor het creëren van sfeer naast uw televisie is het plaatsen van een tv-meubel met sfeerhaard. Wanneer u thuiskomt van uw drukke dag is het toch heerlijk om op de bank te ploffen, de televisie aan te zetten en dan ook nog een sfeer te maken middels een elektrische sfeerhaard. Doordat een elektrische haard niet heel heet wordt is het perfect dit type haard toe te passen naast uw tv. En zijn verschillende opties mogelijk. Zo kunt u een los tv-meubel met elektrische haard laten plaatsen of een strak design tot aan het plafond plaatsen. Voor iedere interieurstijl is dus een passende oplossingen te vinden.

3. Elektrische sfeerhaard

Een elektrische haard geeft altijd sfeer. Wanneer u uw ruimte te kil vindt is het een goede optie om een elektrische haard te plaatsen. Het realistische vuurbeeld zorgt voor romantiek en sfeer in de ruimte en is dan ook een echte eye catcher. Bij verschillende tv-programma’s waarbij een stijlvol en sfeervol interieur ontworpen wordt, wordt een elektrische haard geplaatst.

4. Elektrische haard met verwarming

Een elektrische haard hoeft niet alleen toegepast te worden voor het toevoegen van sfeer in de ruimte. Een elektrische haard kan ook warmte afgeven. Vroeger gaven elektrische haarden geen warmte af. Tegenwoordig is dit anders, er is keuze tussen een elektrische haard welke warmte afgeeft en een elektrische haard welke geen warmte afgeeft. Een elektrische haard welke warmte afgeeft, geeft dit af door middel van een warmte element. Bij onze elektrische haarden zijn energie labels toegevoegd. Hierdoor kunt u snel inzichtelijk krijgen wat het verbruikt is van de haard en dus wat u aan kosten kwijt bent. Uiteraard geld hierbij dat hoe meer warmte de haard opwekt hoe meer energie er verbruikt wordt. Wij garanderen u dat de sfeer en warmte opwegen tegen de kosten die dit met zich meebrengt (zeker wanneer u groene energie opwekt).

Waarom moet u kiezen voor een elektrische haard?

Een elektrische haard heeft tal van voordelen. Eerder heeft u al een aantal voordelen van elektrische haarden voorbij zien komen. Hieronder worden de voordelen van een elektrische haard beschreven.

Wat zijn de voordelen van een elektrische haard?

Een elektrische haard heeft vele voordelen. Wij zetten deze dan ook graag voor u op een rij.

Allereerst is het natuurlijk prachtig dat moderne elektrische haarden een realistisch vuurspel tonen. Daar waar vroeger de elektrische haard nep oogde is dit tegenwoordig met de modernste technieken niet meer het geval. Integendeel zelfs, een elektrische haard is vaak moeilijk te onderscheiden van een authentieke houtkachel.

Ten tweede is een elektrische haard veiliger dan een gashaard of een houtkachel. Een gashaard en een houtkachel worden beide warm waardoor deze minder veilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan spelende kinderen welke de haard kunnen aanraken en hierbij hun handjes kunnen verbranden. Dit wil niemand op zij geweten hebben en kan blijvende schade aanrichten. Dit risico wordt weggenomen met een elektrische haard.

Natuurlijk is een elektrische haard ook een milieuvriendelijk alternatief. Omdat gebruik wordt gemaakt van elektriciteit is het stoken met een elektrische houtkachel milieuvriendelijker dan wanneer hout verbrand wordt of gas gebruikt wordt. Hout stoken zorgt voor meer fijnstof in de omgeving en kan voor mensen met astma voor ademhalingsproblemen zorgen. Het gebruik van een gashaard is met de huidige gasprijzen een kostbare hobby. Ook wil het kabinet af van het gebruik van gas en is een gashaard daarom geen goed alternatief meer. Een elektrische haard biedt hiervoor wel uitkomsten.

Het allergrootste voordeel van een elektrische haard is plug and play. De installatie van een elektrische haard is eenvoudig. Je zorgt dat er een stroompunt bij de haard aanwezig is, stopt de stekker in het stopcontact en je kan genieten van het vuurspel. Er hoeft dus geen rookkanaal met schoorsteen aangelegd te worden of een gasleiding getrokken te worden. Eenvoudiger kan dus niet.

Als vijfde is het onderhoudt van een elektrische haard laag en het laatste voordeel dat wij willen benoemen is dat er naast een sfeerhaard ook een verwarmingselement toegevoegd kan worden. Dit geeft als grote voordeel dat de elektrische haard niet alleen sfeervol is maar ook warmte afgeeft. Ondanks dat de haard dan warm wordt blijft deze veilig, omdat het warmte element zich vaak bevindt aan de boven- achterkant.

Advies krijgen over een elektrische haard

Wanneer u besluit een elektrische kachel aan te gaan schaffen, adviseren wij u om een vrijblijvende afspraak te maken met één van onze adviseurs. Advies geven wij onze klanten al vanaf 1998 en wij krijgen uitstekende reviews. In een persoonlijk gesprek adviseren wij u graag over waar op moet letten bij de aanschaf van een kachel en lichten wij graag de verschillende opties toe. Samen kijken wij naar de beste optie voor uw situatie. U kunt ons bereiken via onze contactpagina of langskomen in onze showroom.

Showroom van Betuws Haardenhuis